Algemeen directeur Peter de Mönnik van mediabedrijf Talpa vertrekt na ruim twee jaar.
Het mediabedrijf van John de Mol werd dit jaar vol geraakt door de coronacrisis.
Volgens De Mol hebben de ingrepen van De Mönnik ertoe bijgedragen dat Talpa de crisis overleeft.
Peter de Mönnink vertrekt bij Talpa Network. De algemeen directeur verlaat het mediabedrijf achter merken als SBS 6, Radio 538 en persbureau ANP aan het einde van het jaar.
Commissaris Pim Schmitz neemt de functie van algemeen directeur over. Schmitz vervulde die rol ook al voor de aanstelling van De Mönnink.
De Mönnink werd ruim twee jaar geleden aangesteld als directeur. Volgens hemzelf is het nu een goed moment om “het ambitieniveau te verleggen”.
Ondanks de coronacrisis is Talpa volgens hem een robuust bedrijf met groeipotentie.
Talpa-eigenaar John de Mol noemt het spijtig om De Mönnink te zien gaan. Hij benadrukt dat Talpa volop in de groeifase zat tot het moment dat de coronacrisis "het bedrijf midscheeps raakte."
Ingrepen van De Mönnink hebben er volgens De Mol voor gezorgd dat Talpa nu tegen een stootje kan.
De uitgesproken topmanager De Mönnik was tot 2018 CEO bij de Nederlandse tak van mediabedrijf Sanoma, waar hij ook de leiding had over de tv-zender SBS. Die zender was een aantal jaar een joint venture tussen Sanoma en Talpa, tot SBS in 2017 volledig in handen van Talpa kwam.
De Mol nam in het voorjaar vanwege corona ‘draconische maatregelen’
“Draconische maatregelen” zijn nodig om Talpa door de coronacrisis te loodsen, schreef De Mol afgelopen maart in een e-mail aan zijn personeel die werd ingezien door De Telegraaf.
Volgens de mediatycoon had hij in 40 jaar ondernemerschap nog nooit een crisis van deze omvang en met deze enorme impact meegemaakt.
Zenders SBS 6, Net 5 en Veronica en radiozenders 538 en Sky Radio zagen hun advertentie-inkomsten drastisch slinken omdat bedrijven door de crisis hun advertentiebudgetten bevriezen.
Het mediabedrijf maakte uiteindelijk bekend vanwege de coronacrisis afscheid te moeten nemen van 6 procent van alle vaste medewerkers.
Ook ging Talpa niet meer verder met een aantal medewerkers met een tijdelijk of freelancecontract. De directie van Talpa leverde vanwege de crisis 20 procent van het salaris in.